onsdag 9 maj 2012





Arbetet kommer igång

   Innan man kan börja lösgöra byggnadsdelarna är det ytterst viktigt att allting märks, numreras och dokumenteras så noggrant som möjligt, annars kan det bli förvånansvärt svårt att få alla pusselbitarna på plats. Då det är dags att börja plocka isär delarna gäller det att vara ytterst försiktig – denna del av arbetet måste absolut skötas av kunnigt yrkesfolk som klarar av att få loss lister och paneler utan att skada dem. Så mycket som möjligt av den ursprungliga byggnaden skall sparas – inklusive yttre brädfodring och locklister.

De första ställena vi ville kika in i var under fönstren – där röta i stockarna vanligast förekommer. Till vår stora lättnad visade sig timret vara friskt under alla fönster!


Friska stockar under fönstren!

Att ta tillvara så mycket som möjligt

Då man lösgör något från sin urpsrungliga miljö, går alltid en del av dess informationsvärde förlorad. Det är oundvikligt, eftersom en helhet som en gård består av en närmast oändlig mängd informativa detaljer. Men vår uppgift är att ta tillvara på så mycket som är möjligt. Ungefär samtidigt som nedmonteringsarbetet påbörjades, började även de första perennerna titta upp ur marken kring gården – definitivt möjlig och värt att ta vara på, och inget stort besvär heller. Vi tog bara enstaka exemplar av varje art (bl.a. aklejor och irisar), så att också ägarna kan ha kvar de prydnadsväxter som funnits på gården av hävd. 

Sagalunds trädgårdsansvariga Anna Lassila räddar exemplar
av gårdens perenner innan de blir söndertrampade.









1 kommentar:

  1. Härligt att ett gammalt hus, en bondgårds karaktärsbyggnad får leva vidare! Det känns skönt! Lycka till!

    SvaraRadera