tisdag 16 september 2014

En, två... och tre skorstenar!





Idag har åter en viktig milstolpe blivit nådd, då murare Stefan Gustavsson fick klart den tredje och sista skorstenen på Falla! Nu borde i princip alla eldstäder alltså vara funktionsdugliga. Fast man vill kanske inte gå och provelda medan ytarbetet ännu är på gång... men visst måste vi ändå pröva lite. Det blev nog drag till sist, men det hann också ryka in så plåtugnen blev svart ovanpå eldstadsmynningen, vilket man ju ofta ser på gamla ugnar.

Ett bättre sätt att försöka få igång drag är att bränna tidningspapper i någon av sotluckorna. Sedan då draget blivit så starkt att det brinnande pappret bara sugs in i skorstenen, kan man pröva använda eldstaden.

Den nymålade ugnen blev redan svart...

...med det drar.
 Men vi ska inte bli för ivriga med eldstäderna nu. Det drar sig ihop till final – inflyttningsdatum har blivit spikat till Mickelsmäss 5.10. och mycket är ännu ogjort. Måhända att alla rum inte blivit tapetserade ännu till flytten, men så är det ju ofta.

Som bäst arbetar alla på salen. Camilla Ståhle håller på med de sista detaljerna på salsugnens ytmålning. Byggnadskonservatorerna Sari Perälä och Johanna Lehtola håller på med att jämna ut väggarna för den spännande utmaningen att tapetsera direkt på väggarna, så som det äldsta tapetskiktet på Falla urpsrungligen gjorts. På grund av att en del av väggarna är så skadade, kommer vi dock att fuska lite grann och klista ett skyddande skikt mjuk lumppapper underst.

Men, som sagt, på Mickelsmäss, söndagen 5.10. kommer vi att öppna dörrarna på Falla. Flyttlasset anländer klockan 14. Alla är hjärtligt välkomna att delta i flytten.  



Salsugnen återfår sakta sin gamla prakt.

Byggnadskonservator Johanna Lehtola jämnar ut väggytan
med en blandning klister och cellulosaull, ett trick vi fick lära oss
från Byggnadskulturcentret Toivo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar