torsdag 3 maj 2012


Detta är en blogg som uppehålls av Sagalunds museistiftelse, där vi dokumenterar och offentliggör flyttningen av Falla gård till Sagalunds museum.

Falla gård



Varför flytta en byggnad?

Sagalunds museum är ett friluftsmuseum i likhet med Skansen, Fölisön och otaliga andra, som består av gamla byggnader som flyttats till en samlad plats för uppvisning. Tanken är ursprungligen skandinavisk, vilket inte är överraskande eftersom knuttimrade byggnader, vilka under århundraden varit det rådande byggnadsskicket i Norden, är designade att lätt kunna plockas ner, flyttas och byggas upp på nytt. Största delen av Sagalunds byggnader är hitflyttade, och att hämta in en byggnad till blir en naturlig fortsättning till museets utveckling.

Sagalund vill kunna bemöta den nutida publikens ökande krav på upplevelser och pedagogik – något som ”döda” museiinteriörer inte längre räcker till. Vi vill kunna erbjuda museibyggnader där besökarna själv kan pröva leva som man gjorde i huset ursprungligen. Sagalunds befintliga byggnader har ändå ett så högt historiskt värde att man de inte kan ”tas i bruk” så att säga.

Levande museipedagogik på Sagalund
Ur en museal synpunkt har en byggnad ändå sitt största historiska värde då det står på sin ursprungliga plats, och den första prioriteten bör alltid vara att gamla byggnader bevaras där de står. Endast rivningshotade objekt kan enligt dagens bevarandeetik vara tänkbara för flyttning.


Falla gård

Falla gårds gamla huvudbyggnad är som otaliga andra hus på landsbygden: byggnadsstommen härstammar antagligen från början av 1800-talet, och har sedan tillbyggts i flere skeden. Dess nuvarande skepnad har fått sina största förändringar kring 1920-talet, med mindre inredningsuppdateringar från 1900-talets senare årtionden. Det handlar alltså om ett lapptäcke med otaliga historiska skikt, vilker en stor del av våra gamla timmerhus är. 



Sedan 1980-talet har huset stått tomt. Byggnaden har förfallit, och blivit en börda för sin ägare. Då vi på Sagalund hörde att byggnaden erbjudits för rivning och t.o.m. nedbränning som övningsobjekt för brandkåren, ansåg vi att det i detta fall är berättigat att flytta in byggnaden till museet och bevara det där, som exempel på en bondgård under tidigt 1900-tal och som en levande lantgård där besökarna själva får pröva på olika gårds- och hushållssysslor från den tiden.

Valet att flytta in Falla representerar även en förändring i friluftsmuseernas sätt att samla byggnader. Från att flytta in sällsynta och unika hus som ståndsbyggnader eller särdeles arkaiska byggnader, vill vi idag i stället bevara ett exempel på det typiska och allmänna, och förhoppningsvis höja aktningen på de otaliga liknande byggnader som står oanvända på landsbygden.

Vi ser fram emot en arbetsdryg men rolig och lärorik process som vi vill inbjuda så många som möjligt att ta del i – antingen som talkojobbare eller bara läsare av denna blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar