måndag 28 maj 2012

En gårdshistoria i föremål




En gårdshistoria i föremål

Vi närmar oss slutet av maj, plommonträden kring Falla står i blom och arbetet skrider nu framåt i rask takt. Brädfodringen på stockstommen är nedplockad och vi har fått fram en, till allas förvåning, mer eller mindre fullkomligt frisk stomme. Enbart i östra gaveln och södra fasaden finns lokala rötskador på det understa stockvarvet. Fönstren är numrerade och lösgjorda. 

Allt ska tillvaratas.
Föremålens placering är också viktig information.














Nu är det hög tid att få insidan tömd på alla lösa föremål så att den invändiga nedmonteringen kan komma igång på allvar. Också gör vi hela tiden nya intressanta fynd då skikt avlägsnas. Efter att ägarna har tagit vara på allt de vill behålla blir det museets tur att rota igenom allt som blivit kvar. Det mesta kommer vi att spara. På landsbygden har man i allmänhet haft en vana att spara det mesta, vilket görs tidsskikten bland föremålen minst lika intressanta som tidsskikten i själva byggnaden. Uppe på vinden finns gårdens historia från mitten av 1800-talet fram till 1980-talet i en enda salig röra: elarmaturer från 1930-talet, en jugendsäng, ett coronaspel, ett kärlskåp från 1800-talet, en futuristisk ficklampa från 1960-talet, skor från olika sekel, mm.

Isoleringsmaterial i väggar och golv brukar också vara intressanta. Golvfyllningarna är ofta lagrade i olika skikt, som har vissa funktioner, så även här: överst ett skikt med vassvippor, under dem mossa, sedan halm. Eventuellt ligger ännu ett lager sand underst. Vindskamrarnas väggar är fyllda med torv.

Ett av de bästa fynden är denna plåtschablon med gårdens namn. Antagligen har den använts till att märka gårdens egendom som lådor, korgar, säckar, mm. Vi fann även en pärtkorg märkt med ”logon”.

Schablon "Falla"


Pärtkorg med märkningen

Här finns bl.a. belysningsarmaturer från 1930-talet, TV-ställ från 1960-1970-tal och näverrivor som i princip kan vara hur gamla som helst.
En gång har detta skåp varit ett statusföremål på paradplats.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar