måndag 17 augusti 2015

Vintage och retro



Sminkbordet från 1950-talet är en av nykomlingarna bland Fallas möbler. Sminkbordet var tidigare en viktig möbel. Efter kriget koncentrerade man sig mer på hem och familj, och en duktig hemmafru  som tog väl hand om sitt hem skulle alltid uppträda vårdad och fräsch.  Det var modernt med fluffiga lockar i håret, och det var många som sov med papiljotterna i över natten. Det blev också vanligare med  industritillverkade stödmedel, såsom hårspray. På 1960-talet blev  frisyrerna än högre och luftigare, de tuperade frisyrerna krävde stora 
mängder lack.

Under Sagalund lever-dagen, som i år hade vintage som tema, lades flera fantastiska frisyrer.


De gula pinnstolarna som har skaffats till 1960-talsrummet är kopior  av Ilmari Tapiovaaras Fanett-stol. Tapiovaara designade sin första  Fanettstol, en modernare variant av allmogens pinnstol, redan i slutet  av 1940-talet. De senare versionerna, T55 med sex "pinnar" och T65 med  sju "pinnar", kom till 1955 och 1960. Fanett var en mycket populär och ofta kopierad modell. En stol som denna fanns i så gott som varje finskt hem på 1950-1970-talen - som äkta eller som kopia.



 På 1960-talet blev plast allt vanligare i vardagligt bruk. Plast i klara färger hade man framför allt i köket. En delorsak till detta var  att kylskåpen blev vanligare, och med det kom ett behov av nya kärl  för bevarandet av mat. I mitten av 1960-talet hade vartannat hem fått ett kylskåp. År 1967 började mjölk säljas i påsar av plast. Påsarna hade tyvärr lätt för att läcka, och de var klumpiga att använda. För detta kom UPO-kannan på marknaden, som man satte påsen i före den  klipptes upp. Mjölken såldes i påsar i ungefär fem år. Materialet  återanvändes ofta: man vävde mattor av dem, och den svarta insidan av  påsen kunde klippas till en utmärkt Batman-mask åt barnen.


Transistorradion var till storleken mycket mindre än en rörradio, och eftersom den även fungerade med en- bart batterier kunde man även ta den med sig - att lyssna på radio behövde inte längre koncentreras till ett rum.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar