måndag 25 juni 2012

Ett riktigt pangfynd


I fyllningen på vinden gjordes det kanske finaste fyndet hittills. Först dök en slimsa dekorationsmålad spännpapp upp, sedan en till. Fynden gav upphov till en utförlig genomsökning där ett flertal ytterligare pappslimsor uppdagades.

Nu ligger de utspridda på ett golv på Sagalund. Bitarna har någon gång varit delar av en takmålning, antagligen i salen. Som tur är fann vi tillräckligt med fragment för att kunna se i princip hela mönstret – med karakteristiska solfjädermönster i hörnen och mitten samt bladmönster och girlander i borderna.

Sagalunds museum har på 1980-talet dokumenterat takmålningar i hela Kimitonejden. Med hjälp av dokumentationsmaterialet har vi kunnat fastställa konstnärens till Johan Edvard Brave (1863-1900), född i S:t Bertels.  Braves målningar har dokumenterats bl.a. i Rosala och Högsåra, där samma solfjädermotiv uppkommer och även samma schabloner använts.

 
Vi har lyckligtvis tillräckligt med fragment för att någon gång kunna återskapa takmålningen då byggnaden står klar. Men när och varför har den rivits bort och hamnat i fyllningen? Hela byggnaden verkar ha höjts med några stockvard någon gång i början av 1900-talet. Samtidig har också innertaket i salen höjts, vilket gjort det omöjligt att spara den på spännpapp målade takmålningen. Spännpappen har rivits, och kastats i fyllningen på den nya vinden som byggdes samtidigt. Målningen, som antagligen gjorts på 1880- eller 1890-talet, hann således aldrig vara framme särskilt länge.


Detalj av takmålningen från Falla

Takmålning av Johan Edvard Brave på Högsåra


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar