fredag 8 juni 2012

200 år av köksrenoveringar


200 år av köksrenoveringar

Fallas storstuga före tömning: bröstpaneler i pärlspont, tapeter och matchande gardiner från 1960-talet, TV:n står på central plats. Det gamla hörnskåpet har antagligen stått på sin plats i långa tider.

Köken i gamla hus är ofta de delar som är ”minst historiska” eftersom de i modern tid uppdateras relativt ofta för att motsvara en snabbt föränderlig teknisk standard. Så har det också varit förr. Ändå är köket (eller stugköket, eller storstugan) ofta den äldsta delen i ett hus som påbyggts i flere etapper. Så även här: stockstommen och stenfoten visar att byggnaden ursprungligen bestått av ett stort rum – storstugan, medan kamrarna och salen har tillkommit under 1800-talets senare del.

Köket, eller storstugan har ju i tiderna vanligtvis fungerat som ett kombinerat kök- och vardagsrum, där man tillrett mat, gjort handarbeten, ätit, i äldre tid även sovit - och i nyare tid sett på TV. Trots att det är det äldsta rummet, är köket i Falla samtidigt det modernaste rummet – den har fått sin sista ansiktslyftning i slutet av 1960-talet, vilket de grälla färgerna och bruna blommönstrade tapeterna vittnar om.

Som tur har denna sista köksrenovering inte varit särskilt omfattande. Den stora bakugnen har fått stå kvar, en enda vattenkran (den enda i hela huset) har fått räcka till och de gamla pärlspontsskåpen har fått nya moderna spånskivedörrar. Ett väggfast TV-bord har installerats framför fönstret. Och så har allting målats i en gräll orangeröd färg, väggarna tapeterats om med bruna blommönstriga tapeter och taket beklätts med skivor. 

Köksskåpen har ursprungligen varit beklädda med pärlspontspanel.

Det är ännu lätt att skönja det kök som fanns här innan – ett kök som härstammar från en omfattande renoverings- och moderniseringsvåg som ägde rum under årtiondena kring sekelskiftet 1800-1900. Kanske har köket i Falla förnyats i samband med att salen och kamrarna byggdes någon gång under 1800-talets andra hälft, eller eventuellt på 1920-talet, då farstukvisten och vindskamrarna kommit till?

Ungefär ett sekel tillbaka har i varje fall en ny, modern köksspis med järnspis och bakugn murats in, antagligen som ersättare för en öppen spis av äldre modell. Fallas köksugn är tillräckligt stor för att räcka till en stor gårds behov – ca. 2 x 2 meter. Bakugnen är rymlig och järnspisen av typisk åboländsk modell, där veden fylla på ovanifrån.

Den här sortens anläggningar med järnspis, bakugn och plåthuva var moderna för drygt 100 år sedan.
Antagligen samtidigt med den nya spisens murning har väggarna beklätts med bröstpaneler i pärlspont, och de väggfasta skåpen, även de i pärlspont, byggts. Takbjälkarna har beklätts med ljust papper. 

Vad som funnits före denna ca. hundraåriga köksinredning kan vi bara ana oss till – antagligen bara stockväggar och en öppen spis. Något finns ändå bevarat från denna tid – Fallas gårds gamla matbord och bänkar har nämligen i tiderna donerats till Sagalunds museum, och är idag en del av museiinteriören på Linnarnäsgården. 

Bordet och bänkarna på Sagalund härstammar från Falla. Ungefär så här har antagligen också Fallas storstuga sett ut för ca. 200 år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar