onsdag 14 november 2012

Stommen reser sig




Efter en hel del finslipande med att passa in det lägsta stockvarvet har stommen på Falla börjat resa sig i rask takt på byggplatsen utanför Vreta skola. Dörr- och fönsteröppningar kan redan gestaltas, likaså hur byggnaden kommer att passa in på Sagalunds museiområde. Mycket väl, verkar det som. Tidigare har museiområdet varit en aning delat i tu, med Vreta skola som en flaskhals i mitten. Falla breder ut den flaskhalsen och skapar ett stort, enhetligt museiområde hela vägen från Tjuda pedagogi i väster till den stora klungan av äldre museibyggnader på östra sidan, som är det ursprungliga Sagalundområdet.



Falla placerar sig fint på Sagalundområdet.
En hel del specialfärdigheter krävs i detta skede för att passa in stockarna, forma nya stockar så att de passar ihop med de gamla, ta bort ruttna partier och lappa med nytt virke. Här har timmermän från Åbolands byggnadsvårdsandelslag kommit till Åke Stenmans hjälp, så det finns flere som samtidigt kan bearbeta stockarna. Också många talkojobbare har deltagit med diverse sysslor. Talkodagarna fortsätter varje tisdag så länge föret tillåter. 

De första stockvarven lyfts på plats för hand.

De första stockvarven lyftes på plats för hand. Efter att varje stock för passats in och springor utjämnats, läggs en linfibermatta som tätning emellan. Det äkta traditionella materialet skulle ha varit väggmossa, men det räcker tyvärr inte våran tid till att samla. Knutarna tätas likaså med lin. 

Även om arbetsteamet har gjort sitt bästa för att systematiskt lagra stockarna i den ordning de behövs och märkt dem på flere ställen, går det ändå en hel del arbetstid åt till att leta efter saknande delar. Att lyfta stockar fram och tillbaka för att titta in underst i högen går inte hur som helst heller. En ytterligare utmaning är att hålla byggplatsen ordnad så att det går lätt att röra sig. Det blir lätt både långa och korta stockar liggandes här och där. 


En fin dag för talkoarbete!




Studerande Jani Virtanen från yrkesinsitutet Livia tätar knutarna med lin.

Timmerman Teemu Mäkinen granskar att stockarna är i linje.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar