onsdag 30 oktober 2013

Sand och spån


Den ursprungliga fyllningen bestod av mossa och sand i skikt.



Köket har fått tak på - snart ska det hålla värme också.
Vi har haft många hjälpsamma talkoarbetare på byggplatsen under oktobertisdagarna och arbetet har fortskridit i snabb takt. Tack vare talkohjälpen har vi under föregående vecka fått stugkökets mellantak på plats. Detta har tillåtit oss att denna vecka ta itu med ett annat väntat moment – isolering av det övre bjälklaget. 

Frågan om hur utföra fyllningen har engagerat oss i en längre tid redan. Den ursprungliga fyllningen bestod av sand, mossa och torv i skikt, eller halm ovanför salen. Det ursprungliga isoleringsmaterialet skulle ha varit svårt att spara. Vi kan inte heller rekonstruera fyllningen med samma material eftersom det helt enkelt skulle vara för tidskrävande att ur skogen börja samla de enorma mängder mossa som krävs och sedan torka det. Moderna cellulosabaserade isoleringsmaterial kom även på fråga, men kändes inte som rätt alternativ till en museibyggnad (mineralull övervägdes inte över huvudtaget eftersom det i allmänhet inte rekommenderas för träbyggnader).

Filtreringsduken sprids ut underst.
Nästa lager: sand
 Det nästbästa alternativet är att använda andra traditionella isoleringsmaterial som är lättare att få tag i. I detta fall blev det sand och spån. Sandens värmelagrande egenskaper sägs ha varit en orsak till att det ofta finns sand underst i vindens fyllningslager. Gamla isoleringslager med material som sand, spån och mossa fungerar oftast utmärkt och behöver inte bytas ut om det inte finns tydliga problem. 

Innan vi började lägga i sanden bestämde vi oss för att i detta fall tillåta en liten förbättring i konstruktionen och lade en filtreringsduk underst – för att hindra sanden från att rinna ner mellan takbrädena, till exempel på matbordet, vilket har varit ett allmänt problem i gamla hus.

Roger Engblom som driver såg och hyvleri i Villkärr donerade vänligen kutterspån åt oss. I tisdags hjälpte talkogänget till att fylla säckar och köra sammanlagt fyra släpvagnslass spån från Villkärr till Sagalund. Men mera behövs snart, då det blir dags att isolera stugkökets golv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar