måndag 7 oktober 2013

Ugnarna murade!







Två plåtugnar, en kakelugn, en köksspis med bakugn och en rörspis står nu murade i Falla. Detta är ett stort steg för den som inser att ugnarna är husets hjärta. Det känns som att Falla inte längre är ett halvfärdigt skal, utan ett riktigt hus som bara saknar en hel del detaljer. Att ugnarna kommer att vara i bruk är speciellt värdefullt. Museiinteriörer med oanvända ugnar får lätt en ”död” känsla över sig. Eldning motverkar även fuktproblem, speciellt kring skorstenarna, fast samtidigt medför det ju också en brandrisk

Jari Tamminen i arbete.
Att rekonstruera gamla eldstäder är minsann en utmanande sport. Murning är noggrant arbete och murare är noggrant folk. Det har uppstått en massa oväntade små problem som vi har fått ta ställning till. Brandmurarna är tjockare än de ursprungligen var. Hur mycket längre in i rummet kan ugnarna stå? Hur ersätta krossade kakel? (vi beställde kopior av Ceracon i Dalsbruk) Hur göra med sönderrostade eller saknande ugnsluckor och sotluckor? Ska vi nöja oss med reproduktioner eller lägga ner en massa tid på att leta efter gamla patinerade? (vi gjorde lite av båda) Kommer brandskyddsmyndigheter att godkänna att eldstaden muras i rödtegel, eller måste vi använda eldfast gult tegel? (det blev eldfast tegel, efter ett samtal till brandinspektören)

Arbetet sköttes av ugnsmurare Jari Tamminen, som minsann har öga för detalj. Som tur är har de murare som är specialiserade på gammaldags eldstäder oftast bra kanaler för att hitta reservdelar. Bland de svårare utmaningarna då man murar om historiska eldstäder är att tegel idag inte har samma mått eller proportioner som tegel förr. Tegel förr hade visserligen inte heller enhetliga mått, men ändå passar de bättre ihop med varandra. Den väsentligaste skillnaden är höjden: dagens tegel är betydligt plattare. Alltså måste vi spara gamla tegel till alla ställen där de kommer att synas. 

Men eldstäder som också har ett ytterskal av tegel blir än mer problematiska: det går inte att återskapa samma dimensioner och proportioner för ugnen. Speciellt den smäckra rappade salsugnen blev ett problem. Tamminen lyckades ändå få ihop ugnen så att det blev enbart ett kast på 3cm jämfört med originalet.   


Då ugnarna är på plats blir det snart dags att börja mura skorstenar.
Ersättningskakel tillverkades av Ceracon i Dalsbruk.



Stugans stora bakugn väntar på skorsten och huva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar